02/2021

Trvácne značky ponúkajú dialóg a hodnoty. Nie svoje ego

Máme 20 rokov skúseností, 100 úžasných klientov, veľmi sa nám darí, uznávajú nás široko-ďaleko. A čekujte, aké sme dostali vzácne ocenenia. Okrem toho máme aj nádherné kancelárie a perfektný tutti-frutti tím. Ale inak stále platí, že zákazník je u nás na prvom mieste.

Uf, naozaj?

Takýchto žvástov by sme našli v prezentáciách firiem za plnú ri… goróznu prácu. A na čo je to dobré? Na nič. Azda len pre potešenie ega tých, ktorí ešte nepochopili, že marketing dávno nie je o klišéovitej sebaprezentácii. Značky musia pochopiť, že ak chcú pretrvať, musia svoju pozornosť obrátiť na zákazníkov. Musia im vyrozprávať príbeh či podať emóciu, s ktorou sa dokážu stotožniť. Musia im umožniť, aby sa vďaka nim cítili odhodlanejšie, kompetentnejšie, múdrejšie či krajšie. Jednoducho lepšie.

Budú sa tak cítiť aj vtedy, ak prvé, čo im ponúknete, bude len zhrnutie vašich krátkozrakých naj? Stačí sa zamyslieť. A zabudnúť na JA a MY, ale pochopiť, že v marketingu a reklame by mali byť na prvom mieste zámená TY a VY. Nehovorte o sebe, hovorte k ľuďom. Snažte sa ich pochopiť a pomôcť im.

Mnohí sa čudujú, že na Free Times zdieľame podrobné know-how. „Prečo to robíte?” Pýtajú sa. „A prečo nie?” Odpovedáme. Ak nedokážeme skvalitniť trh a životy vás, našich sledovateľov, potom tu nemáme čo hľadať. No my vieme, že máme. Že máme čo odovzdať. A v tom spočíva náš zmysel.

Aj preto sme pre vás vo februári dali dokopy tieto tri čitateľské kusy. V prvom sa vám prihovorí naša copywriterka Naty, ktorá vo svojom texte vysvetľuje, prečo si treba nechať otextovať web profíkom. A nespoliehať sa na to, že „písať vie každý”. Faktom totiž je, že nevie. A potom texty prezentačných webstránok vyzerajú tak katastrofálne ako úvod tohto editoriálu.

Článkom prispel aj náš content majster Tomáš, ktorý opäť zabrdol do témy archetypov. Tentoraz značkám ukazuje, ako dokážu aplikovať stáročiami overené príbehy hrdinov do svojej komunikácie. Na hrdinské cesty však nevysiela iba firmy. Podnecuje ich totiž k tomu, aby umožnili prežiť cestu hrdinu svojim zákazníkom a fanúšikom. Pretože tak to má byť.

Trojicu autorov uzatvorí náš account Vlado, ktorý sa pozrie na rôzne typy zliav a ich využitie v e-commerce. Nepôjde len o návod na to, ako môžu predajcovia s rozumne nastavenými zľavami zarobiť viac a neprerábať. Poradí tiež zákazníkom e-shopov, ako sa v zľavách predajcov lepšie orientovať. Aby chápali, kedy má zľava zmysel a kedy ide len o nafúknutú bublinu.

Takže toľko k februárovému vydaniu Free Times. Veríme, že si i tentoraz z našich riadkov odnesiete nové poznatky a pohľady na svet. Keď už nie na celý, aspoň na ten náš mikrosvet, ktorý sa točí okolo reklamy a marketingu. Zostaňte zvedaví a zdraví.