Content

5 zdrojov voľne dostupných fotografií, s ktorými si úplne vystačíte

Kristína Biela
02. 11. 2016
33772 pozretí
Content
Kristína Biela
33772 pozretí
02. 11. 2016

5 zdrojov voľne dostupných fotografií, s ktorými si úplne vystačíte

Či už blogujete, spravujete spravodajský portál, vytvárate webstránky, tvoríte grafiku alebo máte na starosti komunikáciu na sociálnych sieťach, fotografie tvoria podstatnú časť vašej práce. S obmedzeným budgetom si však len ťažko môžeme dovoliť čerpať spoplatnené fotografie zo Shutterstocku či Getty Images. Aj preto som sa rozhodla, že sa s vami podelím o krátky zoznam mojich najobľúbenejších fotobánk s voľne dostupnými fotografiami, s ktorými si pri práci vždy bez väčších problémov vystačím.

Prečo som si vo vyhľadávaní free fotografií našla záľubu

Ešte predtým, ako vám prezradím moje top zdroje na fotky zadarmo, nedá mi nespomenúť dva dôvody, prečo sú voľne dostupné fotky pre mňa často lepším riešením ako dokonalé fotografie zo spomenutých platených fotobánk.

Prvým dôvodom je fakt, že fotky vo fotobankách sú často príliš umelé a neprirodzené. Jeden príklad som uviedla v tomto článku o členení textov. Ním sú populárne fotobankové fotografie ľudí zabávajúcich sa na miske so šalátom, ktoré nájdete na nejednej stránke o zdravej výžive. No skutočne je šalát až taký smiešny? ;) 

Druhým dôvodom je fakt, že prístup k spoplatneným fotografiám istým spôsobom obmedzuje našu kreativitu. Ako to myslím? V spoplatnených fotobankách totiž nájdete fotografie od výmyslu sveta prakticky na každé kľúčové slovo už v priebehu niekoľkých sekúnd. A práve kvôli tomu veľakrát nemáte dôvod uvažovať aj nad nápaditejšou alternatívou.

Pri voľne dostupných fotografiách to tak nie je, pretože fotky ilustrujúce výraz, ktorý hľadáte, v nich často nenájdete. Tieto zdroje vás však prinútia dohľadať si iné fotografie, ktoré možno s výrazom súvisia len okrajovo alebo nepriamo, no v konečnom dôsledku môžu napokon pôsobiť oveľa zaujímavejšie.

Napríklad, všimnite si fotografiu, ktorú som použila v tomto blogovom článku pre DHL Parcel Slovensko na ilustrovanie veľkosti trhu: 8 spôsobov, ako si vybrať čo najlepší produkt pre váš e-shop.

To je to, o čom hovorím. Mohla som totiž použiť ľubovoľnú business fotografiu z platenej fotobanky. Avšak to, že som chcela bezplatnú fotografiu, no žiadnu vhodnú s business tematikou som nenašla, ma prinútilo uvažovať inak.

Pri free fotobankách jednoducho treba viac hľadať, vymýšľať, nahrádzať – zhrňujúco povedané, treba sa vedieť vynájsť.

Ale teraz už k samotným zdrojom, ktoré mi vždy spoľahlivo poslúžia. Toto sú oni:

1. Pixabay

Zo všetkých zdrojov najdlhšie používam Pixabay. Pamätám si, že keď som ešte pracovala v redakcii študentského časopisu na univerzite, veľakrát nás pri dohľadávaní fotografií zachránil. Práve tu sme sa totiž naučili (a viac ráz i poučili), že si treba dávať obzvlášť veľký pozor na to, odkiaľ fotografie čerpáte. Pretože autorské práva neexistujú len tak pre nič za nič.

A nie, Facebook, Google, Pinterest a ani internet nie sú relevantné zdroje.

Pixabay však vhodným zdrojom určite je a navyše takým, ktorý vôbec nemusíte uvádzať. Ponúka totiž fotografie a ilustrácie bez autorských práv, ktoré môžete bez obáv využívať na akékoľvek účely, teda pokojne aj na komerčné. Nájdete tu pritom viac než 780-tisíc fotiek, vektorov a ilustrácií vo vysokej kvalite.

2. Pexels

Druhý zdroj fotografií, ktorý som si obľúbila hneď po Pixabay, je Pexels. Ten síce neponúka ilustrácie a vektory, avšak nájdete tu množstvo vysokokvalitných fotografií, ktoré sú vďaka dobrému označeniu ľahko dohľadateľné, vždy sa zobrazujú vo veľmi pekných fotogalériách a, samozrejme, nemajú autorské práva, čiže ich môžete použiť na čokoľvek.

Pexels aktuálne poskytuje približne 15-tisíc free fotografií a každý deň sa rozrastá o ďalších 10 nových fotografií s vysokým rozlíšením.

3. Unsplash

Unsplash je jeden z mojich novších úlovkov, ktorý mi robí radosť už len z toho dôvodu, že obsahuje naozaj veľké množstvo oku lahodiacich, dovolím si povedať až umeleckých fotografických kúskov. Aj tu, samozrejme, fotografie spadajú pod licenciu Creative Commons Zero (CC0), čo znamená, že fotky môžete bezplatne použiť na akékoľvek súkromné či komerčné účely.

Pri Unsplash sa dokonca občas prichytím, že si fotografie prezerám len tak, pretože sa mi páčia. A sama sa občas pýtam, ako je možné, že niekto, kto vytvorí také vkusné fotografie, sa pri nich úplne vzdá svojich autorských práv.

No aj pri mojom zdanlivo nezmyselnom prezeraní fotografií na Unsplash som si už viackrát ponachádzala množstvo fotografií, ktorým som rýchlo našla využitie aj na pracovné účely. Čistá radosť.

Navyše, fotky sa tu dajú „olajkovať“ srdiečkom podobne ako na Instagrame, vďaka čomu zároveň vidíte, ktoré fotografie sa ľuďom páčia najviac. :) A ak si kliknete na sekciu unsplash.com/explore, nájdete tu hneď 48 prehľadných kategórií s často vyhľadávanými témami fotografií, ako sú napríklad Office, Business, Nature, Shopping a tak ďalej.

4. StockSnap

Cieľom ďalšieho zdroja voľne dostupných fotografií s názvom StockSnap je vytvoriť na internete komunitu fotografov, ktorí chcú zdieľať svoju prácu s ľuďmi bez nároku na finančnú odmenu.

Podnetom, prečo sú autori fotografií ochotní zdieľať tu svoje výtvory bezplatne, je pritom fakt, že StockSnap uvádza pri jednotlivých fotografiách mená autorov spolu s linkom odkazujúcim na ich vlastný profil (ktorý majú často vytvorený práve na UnSplash).

Super je určite aj to, že na StockSnap si môžete vždy pozrieť tiež prehľadnú galériu najpopulárnejších fotografií stránky. Pre istotu opäť pripomínam, že sa stále bavíme o licencii Creative Commons Zero (CC0). Čiže slobodne sťahujte.

5. Váš vlastný fotoaparát

Pri tomto bode ste sa možno pozastavili. Vlastný fotoaparát? Čo je to za zdroj? No predsa ten najlepší.

Keď totižto medzi voľne dostupnými fotografiami nenájdete to, čo hľadáte, a stále je vám ľúto za fotografie platiť, vždy máte možnosť využiť váš vlastný fotoaparát – či už ten v smartfóne, alebo akýkoľvek iný, ktorý vlastníte.

Nemusíte byť totiž profesionálny „photographer“ na to, aby ste si dokázali urobiť zopár ilustračných fotografií na blog či sociálne siete. A okrem iného, vytvorenie niekoľkých vlastných fotografií vám môže v konečnom dôsledku zabrať menej času ako vyhľadávanie free fotografií na internete.

Navyše, využitím vlastného fotoaparátu získate unikátne fotografie, ktoré nikde inde na webe nenájdete – teda v prípade, ak vás o ne niekto neokradne. 

Tento Marketinger kúsok som si napríklad vo foťáku priniesla z dovolenky na ostrove Fuerteventura. Len tak, keby náhodou. :)

PS: Je mi jasné, že existuje tiež veľa ďalších zdrojov voľne dostupných fotografií. Cieľom tohto článku však bolo podeliť sa s vami o môj krátky a najmä preverený zoznam, ktorý vám nielenže dobre poslúži, ale taktiež si ho ľahko zapamätáte.

Prirodzene, článok môžeme rozšíriť aj o ďalšie zdroje. Čiže ak máte nejaké vaše obľúbené, nezabudnite sa podeliť v komentároch. ;)

Kristína Biela

V Marketingeri som budovala obsahovú a kreatívnu časť prakticky od nuly – a bola to úžasná skúsenosť. Viedla som aj magazín Free Times a popísala som tu toho viac než dosť. Život mal však so mnou iné plány, a tak, po takmer siedmich rokoch tu, chopila som sa roly mamy. Úprimne? Nič krajšie a ťažšie som dosiaľ nerobila. A čo po materskej? Rada by som sa pozitívne prekvapila. Moje agentúrne miesto ale teraz prenechávam iným. No ak by ste si predsa chceli niečo odo mňa prečítať, budem sa vám pripomínať v mojej Tragipoézii.

Mohlo by vás zaujímať